Welkom bij steviazoetstof.be de specialist in Stevia producten!

De Stevia plant

stevia plant

De Stevia plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika in de bergen van Amambay in Paraguay. De blaadjes van de Stevia plant worden daar al eeuwen lang gebruikt door de inheemse bevolking voor het zoeten van hun eten. Wat veel mensen niet weten is dat er 200 verschillende soorten Stevia planten bestaan. De Stevia Rebaudiana plant is de enige soort die hele zoete blaadjes heeft. Deze wordt dan ook gebruikt voor de vele verschillende Stevia producten. In het blad van de Stevia Rebaudiana plant zitten glycosiden. Deze zorgen voor de zoete smaak, welke wel 300 keer zoeter is dan suiker. Aan het eind van de 19e eeuw maakte de Westerse wereld pas kennis met de Stevia plant. Alhoewel dit al lang geleden is, is Stevia nog steeds relatief onbekend. Wat opzich vrij opmerkelijk is, aangezien de Stevia plant enkel voordelen kent ten opzichte van de gebruikelijke zoetstoffen als suiker en kunstmatige zoetjes. Verder bevatten de blaadjes van de Stevia plant onder andere proteine, fibers, vitamine C, vitamine A, calcium en magnesium. 

 

Goedkeuring van stevia


Ondanks dat Stevia al jaren wordt gebruikt in Zuid-Amerika heeft het in Europa wat voeten in aarde gehad om het goedgekeurd te krijgen. Frankrijk was het eerste land wat Stevioside goedkeurde voor inwendig gebruik. De Stevia plant was daarvoor al wel goedgekeurd voor uitwendig gebruikt, aangezien het goed is voor de huid en acne tegengaat. Wat betreft inwendig gebruik was Frankrijk de voorloper. In 2011 was het eindelijk zover, de Europese Commissie heeft de Stevia plant goedgekeurd voor heel Europa. Wij, net als vele andere, vragen ons af waarom het zo lang heeft moeten duren voordat een product dat volledig natuurlijk is enkel positieve uitwerkingen heeft op het lichaam, goedgekeurd werd. De reden die wordt aangedragen is dat er te weinig wetenschappelijk bewijs was. Er gaan tevens geruchten dat de suiker en kunstmatige zoetstoffen industrie hebben dwars gelegen. Ondanks dat daar geen bewijzen voor zijn, lijkt dat de enige logische reden waarom het zo lang heeft moeten duren. Inmiddels heeft Coca Cola laten weten ook gebruik te gaan maken van Stevia in hun frisdranken. Dit ter vervanging van het onder druk staande aspartaam. Als er meerdere bedrijven het voorbeeld van Coca Cola volgen, betekent dit een ingrijpende verandering voor vele industrieen en de opkomst van de Stevia Rebaudiana plant.

 

Voornaamste voordelen van Stevia


De voornaamste voordelen van Stevia is het feit dat geen calorieen bevat en tegelijkertijd wel heel zoet is. Dit stelt de consument in de gelegenheid om eten en drinken te zoeten, zonder de negatieve gevolgen ervan te ondervinden. Omdat het een volledig natuurlijk product is, bevat het geen enkele kunstmatige stoffen zoals aspartaam. Daarmee hebben we direct de voornaamste nadelen van suiker en kunstmatige zoetjes genoemd. Veel mensen vervangen suiker door kunstmatige zoetjes, omdat men er dik van wordt. Echter, kunstmatige zoetjes bevatten vele kunstmatige stoffen zoals aspartaam, waarvan wordt beweerd dat deze kankerverwekkend zijn en vele neveneffecten hebben. Naast deze voornaamste voordelen herstelt het spieren na inspanning, werkt het tegen caries, heeft het een genezend effect op acne en is het een te gebruiken door mensen met suikerziekte.